Hoe herken je een goede olijfolie?

Gepubliceerd op 4 mei 2020 om 01:46

6 kenmerken van EVOO van topkwaliteit.

    1. Lage zuurtegraad: Wettelijk ligt de zuurtegraad van EVOO altijd lager dan 0,8%. Hoe lager de zuurtegraad, hoe minder vrije vetzuren en hoe beter de smaak, de geur en de kwaliteit. Bij de beste EVOO ligt de zuurtegraad zelfs lager dan 0,25%
    2. Lage peroxidatie: Peroxidatie is een kwaliteitsparameter, die aangeeft in hoeverre de olie door zuurstof beschadigd is. De omega-6 vetzuren in olijfolie zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor zuurstof. Het wettelijk toegestane maximum is een peroxidatiegraad van 20. De beste oliën hebben een peroxidatie van minder dan 10.
    3. Zuiverheid: K270  geeft de zuiverheid van de olijfolie weer. Zitten er bijvoorbeeld veel andere stoffen in de olie, zoals het geperste vocht van takjes, twijgjes of blaadjes, dan gaat het gehalte aan K270 omhoog. Hoe lager dit cijfer, hoe beter.
    4. Donkere glazen fles of roestvrij staal met stikstofsysteem: De kwaliteit van EVOO is gevoelig voor licht. Uit respect voor de voedingsstoffen en smaak zou deze dan ook in een donkere, glazen fles of in roestvrije stalen opslagtanks moeten worden bewaard.
    5. Lage waxgehalte: Dit is een kwaliteitsmeter waarmee men kan zien of er met de olijfolie "geknoeid" geweest is.  Bij extra EVOO mag het waxgehalte wettelijk maximaal 250 deeltjes per miljoen zijn. De beste EVOO hebben maximaal 125 deeltjes per miljoen wax van nature uit.
    6. Telen, persen en bottelen op de zelfde plek: Hoe langer de tijd tussen oogsten en persen, hoe lager de kwaliteit van de olijfolie. Olijfolie van de beste kwaliteit komt dan ook van middelgrote familiale bedrijven of coöperatieven, die telen, persen en bottelen op hetzelfde terrein. 

    «