Hoe herken je een goede olijfolie?

  • Lage zuurtegraad: Wettelijk ligt de zuurtegraad van EVOO altijd lager dan 0,8%. Hoe lager de zuurtegraad, hoe minder vrije vetzuren en hoe beter de smaak, de geur en de kwaliteit. Bij de beste EVOO ligt de zuurtegraad zelfs lager dan 0,25%
  • Lage peroxidatie: Peroxidatie is een kwaliteitsparameter, die aangeeft in hoeverre de olie door zuurstof beschadigd is. De omega-6 vetzuren in olijfolie zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor zuurstof. Het wettelijk toegestane maximum is een peroxidatiegraad van 20. De beste oliën hebben een peroxidatie van minder dan 10.
  • Zuiverheid: K270  geeft de zuiverheid van de olijfolie weer. Zitten er bijvoorbeeld veel andere stoffen in de olie, zoals het geperste vocht van takjes, twijgjes of blaadjes, dan gaat het gehalte aan K270 omhoog. Hoe lager dit cijfer, hoe beter.
  • Donkere glazen fles of roestvrij staal met stikstofsysteem: De kwaliteit van EVOO is gevoelig voor licht. Uit respect voor de voedingsstoffen en smaak zou deze dan ook in een donkere, glazen fles of in roestvrije stalen opslagtanks moeten worden bewaard.
  • Lage waxgehalte: Dit is een kwaliteitsmeter waarmee men kan zien of er met de olijfolie "geknoeid" geweest is.  Bij extra EVOO mag het waxgehalte wettelijk maximaal 250 deeltjes per miljoen zijn. De beste EVOO hebben maximaal 125 deeltjes per miljoen wax van nature uit.
  • Telen, persen en bottelen op de zelfde plek: Hoe langer de tijd tussen oogsten en persen, hoe lager de kwaliteit van de olijfolie. Olijfolie van de beste kwaliteit komt dan ook van middelgrote familiale bedrijven of coöperatieven, die telen, persen en bottelen op hetzelfde terrein. 

 

Hoe lang blijft de olijfolie houdbaar?

De belangrijkste factoren die invloed hebben op de houdbaarheid van de olijfolie zijn licht, lucht en warmte.
Licht zorgt ervoor dat de olie sneller afbreekt in de fles.
Lucht is een probleem omdat het voor condensatie in je fles of blik kan zorgen.
Warmte is tenslotte een gevaar omdat het de smaak van de olijfolie negatief beïnvloedt.
Bij het lezen van deze drie factoren weet je dus ook al direct hoe je dit kan voorkomen. De grootste invloed op olijfolie komt dus van de zon.De beste plek om olijfolie te bewaren, is dan ook een donkere plek in een kast op kamertemperatuur.We raden echter aan om olijfolie binnen de 12 maanden te gebruiken. Op de fles vind je de houdbaarheidsdatum.

 

Wat is de beste honing?

Niet alle honing die je kan kopen, is ‘echte’ honing. Er is een groot verschil in kwaliteit, mede bepaald door het productieproces, en dus ook de kostprijs om het aan te maken.
Menige honing, die je vaak in rekken van de kleinere en grotere winkelketens
vindt, valt onder deze noemer. 
Deze honing is afkomstig van bijen die suikerwater te eten krijgen, in plaats van planten met degelijke voedingstoffen. Of erger: er is gewone suiker aan de honing toegevoegd, om de productiekosten te verlagen. Het is daarom wellicht aangewezen, om honingproducten afkomstig van gecertificeerde honingboeren te kiezen.
Deze producten zijn iets duurder in aankoop.
Maar je hebt een kwalitatief hoogstaand en met passie voor de honingteelt gemaakt artisanaal topproduct.  

Wat zijn de levertijden van mijn bestelling?

De verwachte looptijd is 1 tot 3 dagen.

 

Betaalmogelijkheden 

De prijzen zoals vermeld in onze webshop zijn altijd inclusief 6% BTW. Wij rekenen €6 verzendkosten aan. 

Wij bieden de volgende betaalmogelijkheden:

  • Bankcontact
  • PayPal 
  • Overschrijving 
  • Cash en Payconiq bij afhalen op het bedrijfsadres.